SEPET ÖRGÜ
SELE SEPET KAFES SÜTLÜK VE ÇİTEN KÜLTÜRÜ
(SEPET)
Çok eskilerden beri (yakın zamana kadar) Anadolu ve Türk kültüründe ağaç örme sele ve sepetler geniş bir kullanım alanına sahipti.
Bunlar meyve sebze bakliyat saman taşımacılığından tutun buzdolabından önce gıdaların bozulmadan saklanması için (sütlük) dolap olarak, arı kovanı ve kuş kafesi olarak da kullanılıyordu.
(SÜTLÜK)
Sanayinin ve palstik endüstrüsünün hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi dolayısıyla eski gelenek ve sanat eserleri olarak tarihde yer edinmek üzere olan bu güzel ürünler bazı evlerimizde son demlerini yaşamaktadır.
(ÇİTEN)
artık çeten görmek neredeyse imkansız ama kırılmamış ezilmemiş durumda olan seleleri ve küçük boyutlu sepetleri anadoluda ve köyümüzde azda olsa görmek mümkün çocuklarımızın çoğu ne işe yaradıklarını bile bilmiyorlar malesef
(SELE)
arı kovanı olarak kullanılan sepetlere de çok az olsada yine rastlamak mümkün ama o da yerini ahşap kovanlara bırakmak üzere
(KOVAN)
sepet ve seleler ahşap olduğu için hem sağlıklı hem hafif hem kaliteli hemde uzun ömürlü malzemelerdi hayatımızda bunlarını yerini alan plastik ve mamülleri çevreye sağlığımıza zararlarının yanında dayanıklılık açısından da aslında çok kaliteli değildir.
(KEKLİK KAFESİ)
her biri sanat eseri olan bu ürünlerin hayatımızın bir yerlerinde yer alması unutulmaması ve her evde en az bir adet kullanılması dileklerimizle..
Behlül DEMİR
Akseki Köyü Derneği